test
Voor een juiste weergave van de site dient u javascript in te schakelen

Kunst is overal.

Zij wordt den mensch als het ware door de vogels op de jas geworpen, schreef kunstenaar H.N. Werkman in zijn pamflet 'Aanvang van het violette jaargetijde' (1923). Zijn oproep tot moed en onafhankelijkheid, blijft actueel. Het is de essentie van ons programma WERKMAN2015. 

 

KUNST IS OVERAL. Zij wordt den mensch
als het ware door de
vogels op de jas geworpen

HENDRIK
NICOLAAS
WERKMAN

In 1908 vestigt Hendrik Nicolaas Werkman (1882-1945) zich als zelfstandig drukker in de stad Groningen.  Pas begin jaren twintig, nadat zijn bedrijf bijna failliet gaat, ontwikkelt hij zijn kunstenaarstalenten. Op de zolder van zijn pakhuis maakt hij met zet- en drukmateriaal kleurige prenten. Hij noemt ze ‘druksels’. Al spelend met blokken, letters, verf en sjablonen, blijft Werkman zich als kunstenaar steeds vernieuwen. Zijn druksels worden wereldberoemd. 

The original hipster

Op 10 april 1945, kort voor de bevrijding van Groningen, wordt Werkman met negen anderen in Bakkeveen geëxecuteerd door de Duitse bezetter. Sindsdien heeft zijn oeuvre alleen maar kracht en waardering gewonnen. 

De tijdlijn hieronder geeft weer hoe H.N. Werkman zich door de jaren heen voortbewoog en hoe Werkman 2015 hier op inspeelt.

JEUGDJAREN

In het kleine maar welvarend dorpje Leens, gelegen in het Groninger Hoge Land, groeit Werkman op. Zijn vader en opa waren beide veearts, “de mooiste banen op aarde”. Met alle tijd om te knutselen, tekenen en turen naar de zwaargebouwde landbouwpaarden, lijken Werkman’s jeugdjaren een waar kinderparadijs. Totdat op een koude novemberdag in Leens het bittere noodlot toeslaat.

Singer-songwriter Meindert Talma kruipt in de huid van de Groninger kunstenaar, en weet als messcherpe observator met zijn muziekprogramma WERKMAN de jeugdjaren van Werkman weer dichtbij te brengen. Leens gaat met de LEENSTER WERKMANMAAND de uitdaging aan om het dorp blijvens als 'Werkmandorp' op de kaart te zetten

van zakenman tot kunstenaar

In 1908 begint Werkman in de stad Groningen met zijn eigen  drukkerij, waar in hoogtijdagen ongeveer twintig mensen werken. Pas begin jaren twintig, nadat zijn bedrijf bijna failliet gaat, ontwikkelt hij zijn kunstenaarstalenten. Barbara Stok, bekend van haar openhartige autobiografische stripverhalen, maakt juist over deze periode een nieuw boek, DE OMSLAG: “het verhaal over zijn faillissement en hoe hij dat op onconventionele wijze te boven komt is bovendien weer helemaal actueel in onze tijd van crisis en tegenslagen. Tegelijkertijd is het een universeel verhaal: van een grote tegenslag die onverwacht tot groot geluk leidt.” Het beeldverhaal vertaalt zij in samenwerking met Stichting Overmorgenland naar een unieke locatietheatervoorstelling bij Thesinge in het Poplart Theater.

De wijde wereld in

In zijn kleurige druksels speelt Werkman op vindingrijke wijze eindeloos met drukkersmaterialen en sjablonen. Gestimuleerd door de Kunstkring De Ploeg, gaat zijn avant-gardistische tijdschrift The Next Call de wereld over. GRID brengt met de expositie ‘THE NEXT CALL’ deze tijd in beeld: hoe zag het Groningen van Werkman eruit, wat was de kring waarin Werkman zich begaf, slaagde hij erin contacten te leggen met grote, internationaal actieve kunstenaars en hoe werd er gereageerd op Werkman’s The Next Call?

Kunstenaar in de oorlog

De uitgaven die Werkman tijdens de Tweede Wereldoorlog verzorgt voor clandestiene uitgeverij De Blauwe Schuit, vormen een hoogtepunt uit zijn oeuvre. Stichting Diek brengen met de muziek/poëzievoorstelling ‘ONDER DE WEG EN OVER DE LOCHT’ de beroemde Chassidische Legenden van Werkman tot leven. De theatervoorstelling ‘IK GOA NOAR TAHITI' van Waark vertelt het verhaal over de dramatische laatste dagen van de kunstenaar, die op 10 april 1945, drie dagen voor de bevrijding van Groningen, bij Bakkeveen werd gefusilleerd door de Duitsers. 

Erkenning en bevestiging

Dankzij inspanningen van Willem Sandberg, directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam, neemt de waardering voor Werkman na zijn dood alleen maar toe, met tentoonstellingen in Amerika, Frankrijk en Duitsland. “Men heeft begrepen dat hier iets heel bijzonders aan het woord was. Niet alleen de beeldend kunstenaar, maar ook de mens die iets te zeggen had, iets te vertellen had aan zijn medemens, en dat met zijn werk wist te doen”, aldus Sandberg in de tv-documentaire uit 1963 over Werkman door Hans van Straten. Geïnspireerd door Werkmans werkwijze gaat SIGN met het project 'PARRHESIA' met jonge kunstenaars op zoek naar nieuwe vormen waarin kunst kan communiceren met de samenleving. Studenten van Academie Minerva en het Prins Claus Conservatorium maken onder het motto ‘vrijheid van de kunst, vrijheid van de geest’, een 'LIVE MAGAZINE' met muziek, vormgeving, poëzie, beschouwingen, reportages en advertenties.

H.N. WERKMAN and hisHotPrints

MAAK EEN KEUZE

PROGRAMMA
WERKMAN 2015

De bevlogen en eigenzinnige drukker inspireert! Beeldend kunstenaars, theatermakers, dansers, dichters, conservatoren, kenners, nieuwe liefhebbers, vormgevers, musici, muzikanten, scholieren en studenten zijn aan de slag gegaan. Op verschillende locaties in de stad, de provincie en daarbuiten, presenteren we vanaf 10 april het resultaat. Houd de website in de gaten, het programma blijft groeien!

Er zijn op dit moment geen agendapunten

HOT
NEWS

 • programma eindmanifestatie = bekend

  Als een groep gelijkgestemden werkten studenten van Academie Minerva en Prins Claus Conservatorium aan DE EINDMANIFESTATIE. Van klankkaraoke tot stempelperformance: onder de naam

  Lees meer
 • voorstellingen vervallen: ik ga naar tahiti

  Om technische redenen kunnen de laatste twee filmvoorstellingen van Ik ga naar Tahiti die gepland stonden voor 30 oktober in Groninger Forum helaas niet doorgaan. Onze excuses voor het

  Lees meer
 • de werkmanparade

  Op zondag 25 oktober gaat de Werkmanparade van start. Op twintig ‘alledaagse’ locaties in de binnenstad van Groningen, gaan twintig kunstenaars live aan de slag. Ze brengen een ode aan de

  Lees meer
WERKMAN 2015 NIEUWS ARCHIEF

HET BOEK

WERKMAN LEVEN EN WERK

In tien hoofdstukken, verdeeld in honderd beknopte episodes en vele afbeeldingen, nemen tien auteurs de lezer mee door het levensverhaal van Werkman. Zijn grafische achtergrond, de economische omstandigheden, het kunstleven in Groningen, de internationale avant-garde en de oorlogsjaren: het unieke van Werkman ligt in de manier waarop hij al deze draden vervlocht in zijn werk. Volgend jaar, zeventig jaar na zijn dood, is het boek het uitgangspunt voor de grote Werkmantentoonstelling in het Groninger Museum, en de kapstok voor  een cultureel programma in stad en provincie Groningen.

H.N. Werkman. Leven en Werk is uitermate geschikt als relatie- en personeelsgeschenk. Gelet op het formaat (24, 5 x 31 cm), de omvang (256 pagina's) en kwaliteit is de verkoopprijs onvoorstelbaar laag: € 29,95.

Het boek is een initiatief van Stichting Werkman 2015 en het Groninger Museum, uitgegeven door W-BOOKS, Zwolle. Anneke de Vries (eindredacteur), Mariëtta Jansen, Doeke Sijens en Jikke van der Spek vormden de kernredactie.

BESTELLEN

CONTACT

Stichting Werkman 2015

Organisatiebureau Geert Lameris
Akkerstraat 99a ( De Studio)
050 5777858
info@werkman2015.nl

OP DE HOOGTE BLIJVEN?

PARTNERS VAN

WERKMAN 2015

PARTNERS

slide

SUBSIDIENTEN & SPONSORS

slide